recepcja@hotelstyl70.pl +48 32 449 30 00
  • Szef kuchni Hotelu Styl 70 poleca – jesienne, rozgrzewające zupy

    Szef kuchni Hotelu Styl 70 poleca – jesienne, rozgrzewające zupy

    Rozgrzewające, pożywne zupy w nowym, jesiennym menu Restauracji Hotelu Styl 70

    Dziś drugi artykuł z serii „Szef kuchni Hotel Styl 70 poleca”. Pierwszy wpis z tej serii, o jesiennych przystawkach, możecie znaleźć tutaj. Od początku listopada Restauracja naszego Hotelu serdecznie zaprasza wszystkich gości oraz podróżujących do degustacji nowych potraw przygotowanych z sezonowych, jesiennych produktów. Wśród dań pozwalających rozsmakować się w darach jesieni znalazły się aromatyczne, rozgrzewające i pożywne zupy.

    Nowością w jesiennej karcie menu jest zupa podgrzybkowa selerem i marchwią, flaczki wołowe z warzywami, krem z bani, zacierka z prażonymi płatkami migdałów oraz wodzionka z tłuczonymi ziemniakami.

    Wrzesień chodzi po rosie, zbiera grzyby we wrzosie

    Początek jesieni to dla wielu pasjonatów kuchni czas grzybobrania. Nie ma chyba bardziej rodzimego, iście jesiennego produktu, jak grzyby – dary naszych lasów, naszej natury. Kochamy grzyby za ich niezwykły aromat, który budzi miłe wspomnienia. Zupa grzybowa czy pierogi z kapustą i grzybami przywodzą na myśl rodzinne święta Bożego Narodzenia. Grzyby jemy pod różnymi postaciami, są one dodatkiem do wielu potraw, głównie tradycyjnych. Nie wyobrażamy sobie żurku i kwaśnicy bez suszonych grzybów czy jajecznicy na maśle bez maślaków. Grzyby wzbogacają smak sosów mięsnych, są również wyśmienitą zakąską – marynowane grzybki to wszak nasza polska potrawa tradycyjna, niegdyś traktowana jako danie odświętne. O marynowanych w occie rydzach wspomina się już w polskich książkach kucharskich pod koniec XVIII wieku. Bogata tradycja kuchni polskiej w marynowaniu grzybów zaowocowała zarejestrowaniem niektórych wariantów tej potrawy przez Ministerstwo Rolnictwo i Rozwoju Wsi jako produktów tradycyjnych. Mowa tu chociażby o grzybach marynowanych z szyszką (województwo zachodniopomorskie), nadbużańskich marynowanych grzybach (województwo podlaskie), borowiku wielkopolskim czy kociewskim borowiku szlachetnym w zalewie octowej (województwo pomorskie). Marynowane grzyby są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, głównie dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny i drobiu. Restauracja Hotelu Styl 70 serwuje natomiast grzyby w postaci aromatycznej i rozgrzewającej zupy z podgrzybków, z dodatkiem selera oraz marchwi.

    Wodzionka z tłuczonymi ziemniakami
    Wodzionka z tłuczonymi ziemniakami

    Nudny jak flaki z olejem?

    Restauracja Hotelu 70 kultywuje śląskie tradycje kulinarne i w okresie jesiennym powraca także do regionalnych smaków śląskich. Wśród jesiennych rozgrzewających zup znalazły się również flaki wołowe z warzywami. Ta specyficzna zupa, mająca swoich prawdziwych smakoszy, jak i przeciwników to tradycyjna polska potrawa, znana już od w XIV wieku (podania mówią, że była ulubionym daniem króla Władysława Jagiełły), występująca w różnych regionalnych odmianach. Warto wspomnieć między innymi o flaczkach po warszawsku, serwowanych z pulpetami z dodatkiem szpiku. Istnieje także śląska wersja tej pożywnej zupy – flaki po cieszyńsku, tzw. pajszle, wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Flaki, gotowane z włoszczyzną i zalewane następnie rosołem, najczęściej wołowym, odznaczają się aromatem sporej ilości przypraw, głównie majeranku, pieprzu, ale również gałki muszkatołowej, imbiru czy mielonej papryki. Gotowane na ostro i podawane z chlebem oraz dużą ilością ugotowanej marchewki.

    Flaczki wołowe z warzywami
    Flaczki wołowe z warzywami

    W jesiennej karcie menu Restauracji Hotelu Styl 70 nie zabrakło, obowiązkowej zupy, kojarzącej się z jesienią – aromatycznej zupy-krem z dyni, czyli bani, podawanej z prażonymi płatkami migdałów, oraz popularnej śląskiej zupy, wodzionki z tłuczonymi ziemniakami. Pisaliśmy o niej w ostatnim poście, akcentując jej pochodzenie i śląski rodowód.

    Krem z bani, zacierka, prażone płatki migdałów
    Krem z bani, zacierka, prażone płatki migdałów

    Dołącz do nas jesienną porą i rozgrzej się aromatycznymi, pożywnymi zupami. Sprawdź, jak smakują śląskie smaki i dary jesieni.

    Dodaj komentarz