recepcja@hotelstyl70.pl +48 32 449 30 00
  • Szef kuchni Hotelu Styl 70 poleca – jesienne desery

    Szef kuchni Hotelu Styl 70 poleca – jesienne desery

    Słodkości w jesiennej odsłonie

    Dziś prezentujemy ostatni już wpis z serii „Szef kuchni Hotelu Styl 70 poleca”. Po jesiennych przystawkach, rozgrzewających zupach i pożywnych daniach głównych przyszła kolej na desery inspirowane darami jesieni. W sezonowej karcie menu Hotelu znalazły się wyjątkowe lody śmietankowe własnego wyrobu serwowane z kasztanami, gruszką i kruszonką owsianą oraz parfait z orzechów laskowych, z biszkoptem miętowym oraz śliwkami. Miłośnicy słodkości oraz ciekawi nowych smaków nie będą zawiedzeni.


    Do zestawu jesiennych produktów dołączyły, nierozerwalnie związane z tą porą roku – kasztany i orzechy oraz owoce – gruszki i śliwki. Wykorzystanie tych szlachetnych produktów w najbardziej odpowiednim dla nich czasie zaowocowało stworzeniem niezwykle smacznych i świeżych deserów.

    Orzechowe smaki – kasztany i orzechy laskowe

    W kuchni staropolskiej, kuchni pałacowej przygotowywanej na dworach królów polskich przełomu XVII i XVIII wieku, między innymi na dworze króla Jana III Sobieskiego, jednym z głównych składników, zwłaszcza w okresie postnym, były wszelkiego rodzaju ryby. Popularnym dodatkiem do nich były natomiast kasztany. Jak zatem widać ówczesna kuchnia polska należała do niezwykle wykwintnych i nowoczesnych. Ze względu na swoją słodycz i orzechowy smak kasztany były i są znakomitym dodatkiem zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich deserów. Choć kojarzone głównie z kuchnią zachodnioeuropejską – przede wszystkim francuską, ale też włoską i szwajcarską, to jednak najdawniejsze polskie książki kulinarne wspominają o obecności kasztanów na rodzimych stołach i to nie tylko w XVII czy XVIII wieku, ale również w I połowie XX wieku. Kasztany, kojarzone powszechnie z towarem wykwintnym, luksusowym, były tak naprawdę tanie i z łatwością dostępne, o czym świadczy ich dawna nazwa – „chleb biedaków”. Przygotowywano z nich zupy, purée, dodatki do mięs i ryb oraz przetwory i desery – torty, ciasta czy lody. W naszej Restauracji królewskie kasztany występują jako dodatek do lodów śmietankowych własnego wyrobu, w towarzystwie gruszki i kruszonki owsianej. Złota polska jesień na talerzu!

    Lody śmietankowe własnego wyrobu z kasztanami, kruszonka owsiana, gruszka
    Lody śmietankowe własnego wyrobu z kasztanami, kruszonka owsiana, gruszka

    Nutę orzechowego smaku odnaleźliśmy w kasztanach, natomiast jego głębię odkryjemy w… orzechach. Dzięki właściwemu przechowywaniu orzechy mogą być z nami w kuchni przez cały rok, jednak tylko jesienią są najsmaczniejsze, bo najbardziej aromatyczne. Niezastąpione w przygotowywaniu deserów, a zwłaszcza aromatycznych ciast. Świetnie komponują się z jesiennymi owocami – jabłkami, śliwkami czy gruszkami oraz korzennymi przyprawami. Orzechy laskowe to główny składnik kolejnego jesiennego deseru naszej Restauracji – parfait z orzechów laskowych serwowanego z biszkoptem miętowym oraz śliwkami. Parfait to deser wywodzący się z kuchni francuskiej. Słowo „parfait” oznacza „doskonały”, ale także „krem mrożony”. Parfait to bowiem mrożony deser przygotowywany na bazie ubitych żółtek z cukrem i ubitej śmietanki. Krojony w plastry i podawany z ulubionymi dodatkami – czekoladą, owocami, orzechami, kawą, alkoholem czy owocowymi sosami.

    Owoce jesieni – gruszki i śliwki

    Gruszki, śliwki i jabłka to owocowe, rodzime trio nierozerwalnie kojarzone z darami jesieni. Gruszki i śliwki są doskonałe jako dodatek do potraw mięsnych, stanowią świetny składnik przetworów – zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Wystarczy wspomnieć o gruszkach czy śliwkach w occie – zamknięte w słoikach na jesień, stanowią całoroczny dodatek do dań mięsnych. Nie mówiąc już o tym, że lubimy je jadać w postaci suszonej, zwłaszcza śliwki, oraz smakować w aromatycznych ciastach. Któż z nas nie próbował rewelacyjnego połączenia boczku z suszoną śliwką, nie zachwycał się knedlami ze śliwkami, nie jadł gruszek w czekoladzie? Podobno gruszki były przysmakiem króla Władysława Jagiełły, a z kolei śliwki serwowano królowi Poniatowskiemu na zakończenie obiadów czwartkowych. W Restauracji naszego Hotelu łączymy owocowe dary jesieni z orzechowymi aromatami. Wszystko razem komponuje się w niezwykłe doznania smakowe!

    Parfait z laskowych orzechów, biszkopt miętowy, śliwki
    Parfait z laskowych orzechów, biszkopt miętowy, śliwki

    Serdecznie zapraszamy do Restauracji Hotelu Styl 70 – nowe jesienne menu czeka na wszystkich miłośników sezonowych smaków.

    Dodaj komentarz