recepcja@hotelstyl70.pl +48 32 449 30 00
  • Wiosna na talerzu – lekko, świeżo i zielono

    Wiosna na talerzu – lekko, świeżo i zielono

    O zwiększonej potrzebie odnowy wraz z nadejściem wiosny pisaliśmy w poprzednim poście. Odnowy domaga się nasze ciało i umysł, a jednym z elementów regeneracji organizmu po zimowej rutynie i nudzie jest wiosenna kuchnia. Nie byłoby jej, gdyby nie kojarzone właśnie z tą porą roku składniki – głównie świeże warzywa i owoce, na które czekamy z utęsknieniem przez długie zimowe miesiące.

    Oczyszczająco, kolorowo i świeżo

    Wiosenny jadłospis ma przede wszystkim za zadanie oczyścić nasz organizm z toksyn po zimowym, ciężkim menu. Kaloryczne i treściwe jedzenie pomaga ochronić organizm przed zimowym wychłodzeniem, ale wraz z nadejściem wiosny czujemy tęsknotę za lekkimi sałatkami skomponowanymi ze świeżych, sezonowych warzyw. Dlatego wiosna to czas wewnętrznej detoksykacji. Sprzyjają jej lekkie potrawy – niekoniecznie muszą to być wyłącznie sałatki, wiosenna kuchnia jest przecież znacznie bogatsza. Chodzi o to, aby przygotowując posiłki, nieco je odtłuścić i zaserwować organizmowi lżejszą wersję dobrze nam znanych potraw, np. zamiast tradycyjnej zupy podać orzeźwiający chłodnik.

    W pozimowym oczyszczaniu organizmu niezwykle pomocne są zielone warzywa, a z dostępem do nich w okresie wiosennym nie będzie żadnego problemu. Stragany i warzywniaki pełne są wówczas sezonowych warzyw i owoców i po takie właśnie składniki sięgajmy najczęściej. Botwinka, młody szpinak, szczaw, szparagi, młoda marchewka, szczypiorek, koperek, rabarbar i inne – nie tylko smakują najlepiej na wiosnę, ale o tej porze są również pełne aromatu i wartościowych składników odżywczych. Po zimowej stagnacji i szarości za oknem chcemy na wiosnę zmian i powiewu świeżości, także w codziennych posiłkach. Warto tak komponować dania, aby na talerzu było jak najbardziej kolorowo, orzeźwiająco i świeżo. Nie bójmy się łączyć ze sobą nowych, zaskakujących smaków, kto wiem, być może stworzymy niepowtarzalne kompozycje?

    Wiosenne menu w Hotelu Styl 70

    Unikalne połączenia smaków stworzył, zainspirowany wiosennymi składnikami, Szef Kuchni Restauracji Hotelu Styl 70, Wojciech Krzak. Goście hotelowi oraz podróżni mają okazję w pełni poczuć wiosnę na talerzu. W czym ona się przejawia? W lżejszych wersjach tradycyjnych i tak dobrze wszystkim znanych potraw – w kategorii tej polecamy żurek na maślance, czyli wersję light żurku śląskiego, oraz chłodnik pomidorowy z ogórkiem i papryką zamiast klasycznej pomidorówki. W świeżych i orzeźwiających smakach, które znaleźć można, zamawiając na przystawkę rukolę z melonem, mozzarellą i prażonym słonecznikiem, a na deser arbuza z miętą, czekoladą i sorbetem owocowym. Wiosenne inspiracje widać wreszcie w bogactwie sezonowych warzyw, które uzupełniają każde danie główne i stanowią podstawowe składniki przystawek – wystarczy wspomnieć o pierożkach z botwinką i szpinakiem, pesto ze szczawiu z kiełkami buraka czy konfitowanym udku z kaczki z rabarbarem. Wiosenne aromaty dopełnia różnorodność kolorów wszystkich składników. Zresztą zobaczcie sami na zdjęcia, a zgłodniejecie! Zapraszamy Was serdecznie do Restauracji naszego Hotelu. Posmakujcie wiosny!

    antrykot 2
    Dojrzewający antrykot brazylijski, pieczony ziemniak z gzikiem

     

    krolik

    krolik2
    Comber z królika w boczku, risotto z zielonym groszkiem, żel wiśniowy

     

    pierozki

    pierozki2
    Pierożki z botwinką i szpinakiem, pesto ze szczawiu, kiełki buraka

     

    poledwiczka
    Polędwiczka wieprzowa w musie cielęcym, kurki, sezonowe warzywa

     

    policzki

    policzki2
    Policzki wieprzowe w cydrze, młoda marchewka, popiół z pora

     

    rolada
    Rolada śląska, kluski białe, zapiekana modra kapusta

     

    salata rzymska
    Rzymska sałata z indykiem, grzanki z wędzonymi szprotami, ser „Bursztyn”

     

    tatar
    Siekany befsztyk tatarski, razowe chrupki, żółtko

     

    tiramisu2
    Mrożone tiramisu, kawa

     

    zurek
    Żurek na maślance, ziemniaki tłuczone, pieczona biała kiełbasa