Jak i gdzie zorganizować stypę?

Pogrzeb to dla rodziny zmarłego zawsze trudny czas. Mimo wszystko trzeba zorganizować uroczystość pożegnalną, a także przygotować ucztę dla gości, którą nazywamy najczęściej konsolacją albo stypą. Bardzo często nie mamy ochoty na to, aby zajmować się tym wszystkim samodzielnie, dlatego warto w takim przypadku skorzystać z usług lokali, które oferują kompleksowe usługi. W ten sposób będziemy mieli najlepiej przygotowaną ucztę dla wszystkich członków rodziny.

Kiedy powinno się organizować stypę?

Stypa po pogrzebie to bardzo częsty element okresu żałobnego w polskiej kulturze. Celem takiej uroczystości jest rodzinne wspominanie o zmarłym, który odszedł z tego świata. Pomaga to zwalczyć smutek i żal, a także przypomnieć sobie najpiękniejsze i radosne momenty spędzone razem.

Organizacja stypy nie jest problematyczna, ponieważ najczęściej zapraszamy najbliższą rodzinę. Gości możemy przyjąć we własnym domu, przygotowując skromny poczęstunek, ale jeśli mieszkamy w niewielkim budynku czy w bloku, to nie będziemy w stanie zapewnić wszystkim miejsca. W takim przypadku można zdecydować się na lokal gastronomiczny oferujący takie przyjęcia okolicznościowe, jak właśnie, chociażby lokal w naszym hotelu: https://hotelstyl70.pl/imprezy-okolicznosciowe-w-pszczynie/.

Gdzie zorganizować stypę po pogrzebie?

Stypa w domu przeznaczona jest wyłącznie dla małych rodzin. Można wtedy zdecydować się na zamówienie cateringu i wspominanie o zmarłym u jednego z członków rodziny.
Natomiast najczęściej wybieranym rozwiązaniem jest organizacja stypy w lokalu. Jest to idealny pomysł dla osób, które szykują większe przyjęcie i zapraszają również przyjaciół zmarłego.
Na poczęstunek po pogrzebie można zaprosić tuż po pochówku albo wcześniej. Zdecydowanie lepiej jest omówić takie przyjęcie z całą rodziną, ponieważ dokładne ustalenie liczby uczestników pozwoli wybrać odpowiedniej wielkości hotel.

Jaki poczęstunek na konsolacje?

Stypa może przybrać różny charakter i dużo zależy od tego, ile osób weźmie w niej udział. Możemy zorganizować wyłącznie krótkie spotkanie przy kawie i herbacie oraz ciastku albo postawić na dłuższą wieczorną kolację. Trzeba wtedy zamówić obiad, który będzie składał się z zupy i dania głównego. Standardowo na konsolacji powinno być ciasto oraz zimne i ciepłe napoje.

Dobrze jest postawić na lokal gastronomiczny, który ma doświadczenie w organizacji takich przyjęć. Pozwoli to przygotować odpowiedni wystrój sali, a także mieć pewność, że obsługa hotelu przeprowadzi całą uroczystość na najwyższym poziomie z szacunkiem do zmarłego i wszystkich członków rodziny oraz przyjaciół i znajomych zaproszonych na stypę.

Wesele w Hotelu Styl 70***
Wesele w Hotelu Styl 70***