młode małżeństwo

Skąd wzięła się tradycja witania Młodej Pary chlebem i solą?

Polskie tradycje weselne pomimo upływu lat wciąż stanowią ważny element uroczystości zaślubin. W wielu regionach kraju praktykowane jest między innymi staropolskie powitanie chlebem i solą. Skąd pochodzi ten zwyczaj i co oznacza?

Przywitanie chlebem i solą przez rodziców – pochodzenie tradycji

Geneza tego zwyczaju sięga czasów pogańskich. Ma on głębsze znaczenie, niż nam się wydaje. Kiedyś pieczywo było towarem trudniej dostępnym, po który sięgały zamożniejsze grupy społeczeństwa. Chleb był więc symbolem bogactwa, natomiast sól używana była jako środek konserwujący. Gospodarz witający swoich gości tymi artykułami wyrażał w ten sposób nadzieję, na ich życie w nieustannym dostatku. Przywitanie chlebem i solą zgodnie z wierzeniami, ma zapewnić małżonkom trwałą i wieczną miłość, a także życie w dobrobycie.

Chleb i sól – dlaczego właśnie te artykuły spożywcze?

Chleb ma także znaczenie religijne, jest uznawany za rzecz świętą, gdyż stanowi symbol ciała Jezusa Chrystusa. Jest kwintesencją życia, tak samo, jak sól. Chleb jest kluczowym składnikiem diety człowieka, bez którego trudno wyobrażać sobie codzienne posiłki. Według europejskich wierzeń ludowych oba artykuły mają właściwości:

  • życiodajne,
  • oczyszczające,
  • ochronne,
  • magiczne.

Rytualne powitanie chlebem i solą Państwa Młodych, stało się powszechne już w XVI wieku. Zwyczaj ten może się nieco różnić, w zależności od regionu naszego kraju. W niektórych miejscach matka Panny Młodej kładła chleb przed końmi, zanim przyszli małżonkowie ruszyli do kościoła. W celu ochrony pary od złych czarów i uroków obsypywała ich też solą. W Wielkopolsce młodzi otrzymywali chleb i sól, po czym kładli je na piersi obok serca. W ten sposób okazywali swój szacunek do Bożych darów. Na Podhalu bochenek chleba wręczano Pannie Młodej, życząc jej szczęścia w przyszłym gospodarstwie.

Kto wita młodych chlebem i solą?

Organizując wesele w Pszczynie w Hotelu Styl 70, możemy skorzystać z opcji przywitania chlebem i solą. Państwa Młodych może powitać obsługa hotelu, rodzice młodych, ale także rodzice chrzestni czy dziadkowie – wybór zależy od nas. Powitanie następuje po ceremonii zaślubin.

Tradycja przywitania chlebem oraz solą jest wciąż żywa w naszej kulturze. Pary Młode często nie wyobrażają sobie rezygnacji z niej. Niezależnie od tego, czy ślub odbywa się w dużym mieście, miasteczku czy na wsi- najczęściej ten rytuał zostaje zachowany. Staropolski zwyczaj ma ogromne znaczenie dla polskiej kultury oraz wartości. Stanowi też piękny gest, symbolizujący najlepsze życzenia dla Pary Młodej, czyli trwałą i wieczną miłość oraz życie w dostatku.

Wesele w Hotelu Styl 70***
Wesele w Hotelu Styl 70***